Ik organiseer regelmatig familieopstellingen en merk dan toch wat weerstand bij mensen. Sommige mensen ervaren druk vanuit een groep en voelen zich onveilig als ze hun vraag voor zoveel vreemde ogen moeten toelichten. Ook bestaat er angst voor het onbekende: wel van gehoord hebben maar niet weten wat het echt inhoudt. En daar hun mening op baseren. Vanuit het hoofd, de ratio, opstellingen willen verklaren, analyseren terwijl opstellingenwerk gedragen mag worden vanuit het gevoel. Hoe ga je nu om met deze weerstand bij familieopstellingen?
Tegenwoordig zijn familieopstellingen goed bekend. Dit komt o.a. natuurlijk door de boeken van Els van Steijn, met de metafoor van de fontein en of je wel in de juiste bak staat. Daarnaast is het opstellingenwerk van Hylke Bonnema (opstellingen 2.0) bekend. Dit maakt dat ik vaker mensen aan de lijn heb, die dat weleens willen ervaren. Meestal zijn deze mensen dan ook weer door collega’s of vrienden getipt.
Weet je wat jij eens zou moeten doen? Een familieopstelling!
De indruk die ik krijg, is dat mensen de verwachting hebben dat een opstelling een ‘quick-fix” is. Helaas, dat is niet zo! Een opstelling bied je enorm veel inzicht. Echter, je problemen of de uitdagingen die je in het leven ervaart, zijn niet ineens als sneeuw voor de zon verdwenen. Je hebt daar nog “innerlijk werk” op te doen!
Zie ook mijn blogs hierover:
Maar wat als je dan een opstelling wil doen en je hoort dat een groep present is? Of dat het fenomenologisch wordt genoemd? Of dat er gevoeld mag worden? Wat doe je als je weerstand ervaart?
Wat voor soorten weerstand bestaan er?
Volgens het boek van Ien van der Pol (Coachen als professie) zijn er zes redenen voor weerstand. Een opsomming:
Het kan goed zijn dat een van deze redenen voor weerstand spelen bij mensen die een vraag willen inbrengen. Hieronder ga ik nog dieper in op weerstand bij opstellingen.
Weerstand bij (familie)opstellingen
Hier noem ik enkele mogelijke oorzaken:
Bekijk ook eens het filmpje met mijn ervaring op dit vlak.
Wat kun je doen bij weerstand?
Ik geef je een paar tips:
Kies datgene wat voor jou het beste bij je behoefte en overtuigingen past. Dat hoeft niet perse datgene te zijn wat een ander voorstelt. Voel of het voor jou klopt. En als het klopt, dan mag daar ook best een beetje gezonde spanning bij horen!
Weet … er zijn alternatieven!
Daarnaast is het goed om te weten dat er andere opties mogelijk zijn (anders dan in een groep een opstelling doen), te weten:
Mocht je dit interessant vinden, neem dan gerust contact met me op! Uiteraard ben je ook vrij om eerst een Opstellingsavond als deelnemer bij te wonen.