Wist je dat bij relaties ook altijd een behoefte komt kijken, iets wat jij nodig hebt van de ander? Dat deze behoefte komt uit de tijd dat jij klein was? Dat je dit nodig had van je moeder maar niet kreeg?
Het kan zijn dat ze niet bij machte was om je dit te geven, het gewoonweg niet kon, niet wist hoe.
Of dat het moment, waarop je het wilde, net even niet handig & praktisch was voor haar. Ze was bijvoorbeeld bezig met werken, boodschappen doen of zorgen voor de andere kinderen, die kleiner waren dan jij…
Danwel ze het niet eens doorhad, wat je behoefte was, waardoor ze daaraan voorbij ging.
Wat dan?
Hetgeen ons systeem dan doet, is het vervolgens “halen” bij de liefdespartner. Die, wonderbaarlijk genoeg & mega-toevallig (duh), dat ook niet kan geven. En daar sta je dan weer… met een onvervulde behoefte.
Kijk eens naar de tekening hieronder
Hij lijkt verkeerd te staan misschien, maar niks is minder waar. De tekening staat zo precies goed!
Ik heb hier de relaties proberen samen te vatten:
Zolang je de ander nodig hebt om je behoefte te vervullen, zul je hier in relaties tegenaan lopen. Dat behoeftige kind dat iets nodig heeft. Gelukkig heb jij ook nog je volwassen ik. Deze kan het innerlijke kind geven wat nodig is!
Wat heb je dan te doen? Juist! Het jezelf geven!
In de tekening hierboven heb ik het geprobeerd uit te leggen. Door achter de partner je eigen moeder te tekenen. Op een onderbewust niveau heeft jouw innerlijke meisje of jongen nog steeds de behoefte om te worden gerustgesteld, aangemoedigd, gezien en/ of gehoord te worden, aandacht te krijgen….
En wat gebeurt er als je dat vervolgens niet krijgt?
Je hoort o.a. gedachten opkomen als…
Ik doe het zelf wel
Laat maar
Laat me eens met rust
Zoek het uit
Ik ben er klaar mee
Klinkt dat als een volwassen persoon?
NEE! Dit soort zinnetjes zijn dus mooie handvaten om je innerlijke meisje of jongen te herkennen. En vervolgens met haar of hem in dialoog te gaan. Het jezelf te geven i.p.v. dit te verlangen van je partner.
Hoe doe je dat? In dialoog gaan met je kleine meisje of jongen?
Wat voor mij helpt, is het volgende:
Heb je hierbij hulp nodig?
Dan ben je van harte welkom bij mij! Ik ben geen relatie-coach maar ik kan jou helpen om je eigen aandeel verder te onderzoeken. Te kijken wat jouw innerlijke beweging is op het moment dat je in je relatie in de knel zit.
Weet dat het niet de bedoeling is om de ander in de relatie te fixen, maar om naar jezelf te kijken. Vanaf dat punt kun je samenkomen en kijken wat er mag veranderen.
Je kunt dit onderzoeken d.m.v. coaching, een familieopstelling of door het bijwonen van de workshop “In verbinding met je moeder: ontdek & transformeer”.
Check ook de blog die ik schreef over slecht-lopende relaties.