Een paar weken terug werd ik door een klant van mij geattendeerd op dit boekje. Hij zei me “je kent vast dat boekje van Bert” en moest eerlijk zeggen, dat dat niet het geval was. Ik was getriggerd en ging even googlen. Ik roep altijd dat het boek van bijvoorbeeld Els van Steijn erg theoretisch is, mooi geschreven en volledig, dat zeker! Maar voor mij soms te theoretisch. Ik merk dat ik meer “aan” ga als ik praktijkvoorbeelden hoor, lees of zie. Laat dit boekje nu vol met praktijkvoorbeelden staan. De ene opstelling gevolgd door de andere. Inclusief illustraties. Maar liefst 63 stuks. In dit boekreview over (familie)opstellingen ook een leuke oefening die je thuis zelf kunt doen.
In het boek staan meerdere thema’s. Een aantal voorbeelden van opstellingen die worden uitgelicht:
Zo op het eerste gezicht kan ik me voorstellen dat deze titels niks zeggen. De klanten komen met een vraag. Soms met als uitgangspunt een ziekte of aandoening. Van fysieke klachten/ ziekten tot aan psychische constellaties, zoals een depressie of eetstoornis zoals boulimia of anorexia. Het gaat over je plek innemen, schuld voelen (plaatsvervangend), de dood in de ogen kijken, acceptatie en veel meer. Het zorgt voor balans in het systeem.
Het mooie van dit boek, is dat het laat zien dat een goede opstelling niet lang hoeft te duren. Er is een opstelling bij waarbij Bert Hellinger de vraaginbrenger een paar vragen stelt en het daarbij laat. Wat zal het zijn geweest? Een kwartier?
Lees mijn blog over de duur versus de diepgang van een opstelling
Opbouw van het boek
Het boek geeft 63 opstellingen letterlijk weer:
Het boek is door Jan Jacob Stam vertaald uit het Duits. Jan Jacob Stam heeft het systemisch werken geintroduceerd in Nederland. Hij is de grondlegger van het Bert Hellinger Instituut Nederland. Zie zijn website.
Wat vond ik van dit boek?
Ook al is mijn werkwijze bij het begeleiden van opstellingen anders dan bij Bert Hellinger, ik las het boek in een mum van tijd uit. De praktische voorbeelden, inclusief de illustraties spraken tot de verbeelding. Ook was ik positief verrast door de simpliciteit van bepaalde opstellingen: less is more. Daar sprak zoveel kracht uit.
Een aanrader voor een ieder die geïnteresseerd is in opstellingen en die bij zichzelf ook wat dieper wil kijken. Want daar nodigt dit boek je ook toe uit!
Doe deze oefening thuis (download de oefening hier)
In het boek/ tijdens de opstellingen kwam een paar keer terug dat je datgene of diegene mag gaan aankijken! Is het je ziekte, de dood die om de hoek komt kijken of zaken die je mag accepteren? Een situatie, een gemis, je verlangen? Hij geeft aan dat als je het aankijkt, “het” tenslotte zachter en warmer wordt omdat het is gezien.
Download het pdf bestand en voer de oefening een keer uit. Herhaal deze desnoods een paar keer totdat het zachter en warmer wordt.
Een keer aanwezig zijn bij de Opstellingsavonden van Sprankelend aan de Slag?
Dat kan!
Maandelijks worden de Opstellingsavonden georganiseerd met elk kwartaal een “bijzondere” avond. Waarbij ik voel voor wie een opstelling noodzakelijk is. Ook is het mogelijk om een 1-op-1 opstelling bij mij in de praktijk te doen of een prive Opstellingsavond te organiseren. Bekijk de data & opties gerust op deze website.
En heb je vragen? Stuur me een berichtje via de website (contactformulier) of via de Whatsapp button rechtsonder!